sommar_5.jpg
Annons
Annons
Annons
Annons

Lokal Utvecklingsplan
för
Sibbarp och Dagsås!

Under 2011 har vi arbetat fram en lokal utvecklingsplan. All text och fina
bilder har blivit ett dokument som vi är stolta över. Läs mer här....

lup_2

www.sibbarpdagsas.se

Vill du bidra med material?

Här hittar du all information Du behöver!

vivaljer1.png

Info Förskola Skola

 

Sibbarps förskola

 

Sibbarps skola

Skolmaten!

Om du vill att ditt barn i förskolan och skolan skall serveras mat som tillverkas av råvaror som är
odlade/uppfödda enligt svensk miljö- och djurskyddslagstiftning skall du vända dig till skolans rektor
och be om förtryckta blanketter. Du kan också använda de blanketter som är länkade hit.

Intyg:doc
Förklaring.doc

varbylogga

 

 

Välkommen till Sibbarp-Dagsås

Mitt emellan Falkenberg, Ullared och Varberg ligger Sibbarp och Dagsås. Vi är en levande bygd som har förskola, skola och väldigt många aktiva föreningar med aktiviteter för allt ifrån minsta barn till äldsta gamla. Vare sig du vill göra ett kort eller långt besök eller kanske bosätta dig här så är du hjärtligt välkommen.
______________________________________________

 

 

Djur & Natur
Vandra i bokskogen PDF Skriv ut

Det finns ett tiotal vackra vandringsleder i och omkring Sibbarp och Dagsås.
Kort, lång, barnvagnsvänlig, kulturell eller mer fysiskt krävande - Du väljer själv.
Många av lederna är länkade så Du kan gå fler i ett svep.

Informationsbroschyrer finns bland annat på Turistbyrån, vid Åkulla Friluftsgård, Österöö Fårfarm och vid Dagsås Kyrka.

Du kan läsa mer på www.akullabokskogar.nu. Där kan du också ladda ner kartor över de olika lederna.

bokskog1       bokskog2

 

 

Senast uppdaterad 2011-03-04 17:33
 
Järnframställning i Ugglehult PDF Skriv ut

 

Med hjälp av de avslöjande gårdsnamnen lyckades man på 1990-taletidentifiera det område som omnämndes år 1197 då biskopen av Absalon donerade ett stycke mark till ett kloster på Själland. Marken låg i Halland och sträckte sig från öster till "den mölla där järn tillverkas". Gårdarna heter Järnmölle och Järnvirke och i Ugglehult alldeles i närheten hittade man slagghögar.  

Området där den vattendrivna järnmöllan tros ha legat är mycket vackert och lämpar sig bra för en upptäcksfärd.

Vägbeskrivning

 

Senast uppdaterad 2009-07-28 20:44
 
Asmundskälla PDF Skriv ut

Offerkällan har fått sitt namn efter biskop Asmund eller Osmund som sägs ha varit biskop i Göta rike i mitten av 1000-talet och som ska ha döpt folk i källan. Vid källan stod förr en offerstock som omnämns i kyrkoböckerna redan på 1600-talet. De gåvor man fick in där skulle användas till Sibbarps kyrkas prydande. På den tiden gick riksvägen förbi så det var många som passerade. På midsommarafton samlades bygdens folk och offrade till förtret för kyrkan och länsman. Det sägs att källan vid ett tillfälle tom stenades för att få stopp på festerna. Men den återställdes och även idag sker ett och annat offer.
Från gödeby går en vandringsled fram till källa. Man kan även ta sig dit från Sibbarp om man följer vägen mot Ästad. Mitt i en skarp kurva efter kyrkan följer man skylt mot Asmunds källa, ca 1 km.

Vägbeskrivning

Senast uppdaterad 2009-05-31 10:28
 
Källekullens gravfält PDF Skriv ut

Ta en utflykt tillbaks till järnåldern och vem vet du kanske hälsar på någon gammal släkting? Under järnåldern levde nästan alla i Halland på ensamliggande gårdar. Nära gården låg de små inhägnande åkrarna som kallades för inägan. I skogen runt omkring betade djuren fritt och det kallades för utmarken. Till gårdarna hörde även familjernas gravfält. Gårdsgravfältet vid Källekullen är ett bra exempel på hur det kunde se ut. Det finns tre sorters gravformer som visar att platsen använts under lång tid. Det finns en stensättning och fyra domarringar. Det finns även en skeppsättning där gravfältets högsta sten utgör stävstenen.

Vägbeskrivning

Senast uppdaterad 2009-05-31 10:27
 
Stora Drängabjär PDF Skriv ut

Naturreservatet Stora Drängabjär en del av Åkullabokskogar. 
Stora Drängabjär domineras av branta bokskogsbevuxna sluttningar och bergbranter som sluttar ner mot Skärsjön. Skogen är delvis av orörd karaktär med förekomst av död ved i form av högstubbar och lågor. Det finns även en del klibbalskog utmed sjön. Totalt har 13 rödlistade arter hittats i området, exempelvis örlav, liten ädellav, bokfjädermossa, stor bandmossa och skogsduva. I området finns även jättesvampmalen, vars larver är beroende av att det finns tickor på träden.

Källa: www.lanstyrelsen.se

Vägbeskrivning

 

Senast uppdaterad 2009-05-31 10:30
 
Öströö Fårfarm PDF Skriv ut

Fika, shoppa, slappa, prova brännvin och åk på lammsafari. Det är kostnadsfritt att vandra omkring och kolla läget men medhavd fikakorg undanbedes. Öströö fårfarm har inte bara får utan också kor av rasen highland cattle. Den drivs ekologiskt sedan drygt tio år tillbaka och sedan 2001 finns också ett gårdsslakteri och fram till dess att köttet inhandlas har vare sig djur eller kött lämnat farmen. Man kan handla både kött och tillbehör eller varför inte ull- eller skinnprodukter. Vill man se hur fåren har det i sitt liv kan man följa med på lamm-safari. Vill man gå på egen hand finns det fina vandringsleder och man kan köpa med sig picknick-korgen från caféet om man inte orkat fixa det hemma. En vuxenvandring är brännvinsvandringen där man berättar om brännvinets historia (fram till 1880-talet fanns ett bränneri på Öströö) och där det bjuds på några kryddade snapsar längs vägen.

Vägbeskrivning

Senast uppdaterad 2009-05-31 10:26
 
Centralhalländska Fiskevårdsområdet PDF Skriv ut

Denna bild skall bytas

Centralhalländska Fiskevårdsområdet består av 11 sjöar som ligger inom ett begränsat område i mycket vacker natur omgivna av skog, ängar och berg beläget ca 20 km från Varbergs centrum.
Här finns gädda, abborre, gös, mört, braxen, sutare, ål och öring. Humsjön och Ottersjön är grunda med ett högsta djup på 2.5 - 3 m. Dessa är lämpligast ur metessynpunkt efter sutare. Skärsjön och Valasjön är djupa sjöar (25-45 m). Gädda söker du i Humsjön under leken på våren annars är  Skärsjön den plats där du ska söka stor gädda. Isfiske är det säkraste sättet att nå stor abborre.

Båtar kan hyras vid Skärsjön, Humsjön, Byasjön, Ottersjön, Älvasjön och Kalvsjön. Fiskeguide kan hyras. Intressant område för insjöfiske.

Fiskekort

http://www.ifiske.se/fiske-skarsjon-byasjon-ottersjon-alvasjon-mfl.htm 


Fiskekort kan köpas bl a hos Turistbyrån Varberg, Preem i Varberg, Statoil i Tvååker och inom området bl a hos:
Lennart Skärbäck tel 0340-45005,  0706-648112
Hans-Olof Inghammar tel 0340-46013
Öströö fårfarm tel 0340-45036

Logi
Logi i området finns på Åkulla Friluftsgård 0340-36057. Naturcamping finns vid Byasjön tel 0340-46013 och Kalvsjön 0340-46038.

Vägbeskrivning
Från E6/E20 avfart Tvååker, genom samhället mot Dagsås, förbi kyrkan (Öströö och Skärbäck är skyltade).
Denna bild skall bytas
Kontakt
Lennart Skärbäck tel 0340-45005,  0706-648112   E-post: Lennart Skärbäck
Öströö Fårfarm tel 0340-45036

Senast uppdaterad 2018-04-09 09:52