Info

Tankespråk inhuggna i sten mitt ute i skogen. Gör en utflykt i den gröna bokskogen och fascineras av Alfred Bexells stenar från 1800-talet.

Tänk om du vandrade längs en skogsstig och kunde höra hur stenarna talade till dig. I bokskogarna några mil öster om Varberg är detta verklighet, kanske inte rent bokstavligt, men i alla fall så nära det går att komma. Gå på upptäcktsfärd i den trolska och tidlösa Torstorpsskogen och låt dig fascineras av gamla tänkespråk från förr. Ett populärt utflyktsmål som passar både stor och liten.

Cirka 20 km öster om Varberg hittar du den bergiga Torstorpsskogen. Över ett stort område i den vackra omgivningen finns hundratals inskriptioner på stenar, hällar och klippblock. Talesätt, sentenser och namn på mer eller mindre berömda personer. Gemensamt brukar dessa kallas för Bexells talande stenar.

Det var godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900), som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare göra dessa inskriptioner runt omkring hans gods i Torstorp. Bakgrunden till det gedigna arbetet är inte känt, men en teori är att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. En annan teori är att han var rädd att det svenska språket skulle dö ut.

Ett undangömt monument mitt ute i skogen
Efter Bexells död 1900 föll stenarna i glömska och täcktes av mossa. Men sedan återupptäckten 1925 har ristningarna och dess innehåll fått ett ständigt växande intresse. Hittills har man funnit 160 inristade tänkespråk; de flesta på stenar, men omkring 20 stycken finns på hällar och klippväggar. Förutom tänkespråken har man hittat 560 inristade namn på mer eller mindre kända historiska personer. Bakom alla namn döljer sig ett brokigt persongalleri av presidenter, kungar, filosofer och vetenskapsmän till skojare och hjältar på gräsrotsnivå. Hela tiden hittar man nya ristningar, och det finns säkert många som ännu inte är påträffade.

Väck upptäckarlusten inom dig
Idag är Bexells talande stenar ett populärt och uppskattat besöksmål för både stora och små. Tack vare Alfred Bexell kan människor idag ge sig ut på spännande upptäcktsfärder i den trolska och tidlösa omgivningen.

Bexells talande stenar går att beskåda hela året om, men är särskilt att rekommendera på våren när hela bokskogen lyser i grönt.

Källa: https://www.visitvarberg.se/arkiv/uppleva/akulla---bexells-talande-stenar.html

© 2021 Sibbarp Dagsås Kontakta oss